FOOD ALLERGY: STRATEGY AND TACTICS OF MANAGEMENT OF PATIENTS IN TERMS OF EVIDENCE-BASED MEDICINE
https://doi.org/10.15690/vsp.v13i6.1201
Abstract
About the Authors
S. G. MakarovaRussian Federation
Ye. А. Vishnyova
Russian Federation
Т.. Ye Lavrova
Russian Federation
М. I. Petrovskaya
Russian Federation
References
1. Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines. EAACI. 2014. 278 p.
2. Prescott S., Allen K. J. Food allergy: riding the second wave of allergy epidemic. Pediatr. Allergy & Immunology. 2011; 22 (1): 156–160.
3. Nwaru B. I., Hickstein L., Panesar S. S., Muraro A., Werfel T., Cardona V., Dubois A. E. J., Halken S., Hoffmann-Sommergruber K., Poulsen L. K., Roberts G., Van Ree R., Vlieg-Boerstra B. J., Sheikh A. On behalf of the EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines Group. The epidemiology of food allergy in Europe: a systematic review and meta-analysis. Allergy. 2014; 69: 62–75.
4. Баранов А. А., Намазова-Баранова Л. С., Боровик Т. Э., Макарова С. Г., Яцык Г. В., Скворцова В. А., Турти Т. В., Вишнёва Е. А., Алексеева А. А., Рославцева Е. А., Звонкова Н. Г., Лукоянова О. Л., Сновская М. А. Под ред. А. А. Баранова, Л. С. Намазовой- Барановой, Т. Э. Боровик, С. Г. Макаровой. Пищевая аллергия. Серия «Болезни детского возраста от А до Я». М. 2013. 160 c.
5. Howick J., Chalmes I., Glasziou P., Greenhalt T., Liberati A. et al. The 2011 Oxford CEBM Levels of Evidence (Introducory Document). Oxford Centre for Evidence-Based Medicine. 2011. Online Source: http://www.cebm.net/wp-content/uploads/ 2014/06/CEBM-Levels-of-Evidence-Introduction-2.1.pdf (available: 10.12.2014).
6. Eigenmann P. A., Atanaskovic-Markovic M., O'B Hourihane J., Lack G., Lau S., Matricardi P. M., Wahn U., Muraro A., Namazova- Baranova L., Nieto A., Papadopoulos N. G., Rethy L. A., Roberts G., Rudzeviciene O., Wickman M., Host A. Testing children for allergies: why, how, who and when: an apdated statement of the European academy of allergy and clinical immunology (EAACI) section on pediatrics and the EAACI-clements von pirquet foundation. Pediatric Allergy and Immunology. 2013; 24 (2): 195–209.
7. Koletzko S., Niggemann B., Arato A., Dias J.A., Heuschkel R., Husby S., Mearin M.L., Papadopoulou A., Ruemmele F.M., Staiano A., Schappi M.G., Vandenplas Y.; European Society of Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. Diagnostic approach and management of cow’s-milk protein allergy in infants and children: ESPGHAN GI committee practical guidelines. J. Pediatr. Gastroenterol. & Nutr. 2012; 55 (2): 221–229.
8. Soares-Weiser K., Takwoingi Y., Panesar S. S., Muraro A., Werfel T., Hoffmann-Sommergruber K. et al. The diagnosis of food allergy: a systematic review and meta-analysis. Allergy. 2014; 69: 76–86.
9. Selner J. C., Sullivan T. J. Current issues relating to in vitro testing for allergen-specific IgE; a workshop report. Ann. Allergy. 1999; 82: 411.
10. Fiocchi A., Brozek J., Schunemann H., Bahna S. L., von Berg A., Beyer K., Bozzola M., Bradsher J., Compalati E., Ebisawa E., Guzman M. A., Li H., Heine R. G., Keith P., Lack G., Landi M., Martelli A., Rance F., Sampson H., Stein A., Terracciano L., Vieths S. World Allergy Organization (WAO) Diagnosis and Rationale for Action against Cow’s Milk Allergy (DRACMA) Guidelines. WAO J. 2010; 57–161.
11. Savilahti E. M., Savilahti E. Development of natural tolerance and induced desensitization in cow’s milk allergy. Pediatr. Allergy Immunol. 2013; 24: 114–121.
12. Elizur A., Rajuan N., Goldberg M. R., Leshno M., Cohen A., Katz Y. Natural course and risk factors for persistence of IgE-mediated cow’s milk allergy. J. Pediatr. 2012; Sep; 161 (3): 482–487.
13. Skripak J. M., Matsui E. C., Mudd K., Wood R. A. The natural history of IgE-mediated cow’s milk allergy. J. Allergy Clin. Immunol. 2007; 120: 1172–1177.
14. Диагностика и лечение аллергии к белкам коровьего моло- ка у детей грудного и раннего возраста: практические рекомендации. Под ред. А. А. Баранова, Л. С. Намазовой-Барановой, Т. Э. Боровик, С. Г. Макаровой. М.: Педиатр. 2014. 48 с.
15. Варламов Е. Е., Пампура А. Н., Окунева Т. С. Клинико-иммунологическая характеристика больных с поливалентной пищевой аллергией в обосновании назначения аминокислотных смесей. Российский аллергологический журнал. 2012; 1: 84–88.
16. Боровик Т. Э., Захарова И. Н., Макарова С. Г., Рославцева Е. А., Пампура А. Н. Оправдано ли применение козьего молока у детей с пищевой аллергией к белкам коровьего молока? Российский вестник перинатологии и педиатрии. 2012; 4: 137–144.
17. American Academy of Pediatrics. Committee on Nutrition. Hypoallergenic infant formulas. Pediatrics. 2000; 106: 346–349.
Review
For citations:
Makarova S.G., Vishnyova Ye.А., Lavrova Т.Ye., Petrovskaya М.I. FOOD ALLERGY: STRATEGY AND TACTICS OF MANAGEMENT OF PATIENTS IN TERMS OF EVIDENCE-BASED MEDICINE. Current Pediatrics. 2014;13(6):46-51. (In Russ.) https://doi.org/10.15690/vsp.v13i6.1201