Preview

Current Pediatrics

Advanced search

The Experience of Using Fermented Milk Formula Supplemented with B. lactis (BB12) in Infant Nutrition

https://doi.org/10.15690/vsp.v15i1.1505

Abstract

It’s generally known that early switching over to formula feeding leads to a number of long-term problems associated with functional disorders of the immature gastrointestinal tract and intestinal microbiota. Despite the ongoing process of compositional improvement of baby formula realized by manufacturers, it is not always possible to find the proper formula included basic functional ingredients. We have evaluated the efficacy of fermented milk formula for infants and studied its effect on the composition and formation of intestinal microbiota. The study included children under the age of 4 months being formula-fed by the studied fermented milk formula. The control group included children receiving standard infant milk formula. While taking fermented milk formula, the reduction in the incidence of intestinal colic, and normalization of defecation are stated in all children with functional disorders of the gastrointestinal tract. It is shown that feeding by fermented milk formula leads to elimination of imbalances in intestinal microbiota (the ratio of opportunistic and bifido-/lactoflora), and helps to improve the concentration of secretory IgA in the feces.

About the Authors

N. Ye. Sannikova
Ural State Medical University
Russian Federation
Yekaterinburg


T. V. Borodulina
Ural State Medical University
Russian Federation
Yekaterinburg


Ye. Yu. Tiunova
Ural State Medical University
Russian Federation
Yekaterinburg


S. V. Nikitin
Ural State Medical University
Russian Federation
Yekaterinburg


N. S. Sokolova
Beryozovsky Central Municipal Hospital
Russian Federation
Beryozovsky, Sverdlovsk Region


O. A. Bokovskaya
INFAPRIM, JSC
Russian Federation
Moscow


References

1. Санникова НЕ, Бородулина ТВ, Малямова ЛН. Опыт применения и современные подходы к выбору адаптированной молочной смеси для детей, находящихся на искусственном вскармливании. Вопросы современной педиатрии. 2014; 13(4):140–144.

2. Куваева ИБ, Ладодо КС. Микроэкологические и иммунные нарушения у детей. М.: Медицина. 1991. 224 с.

3. Кушнарёва МВ. Микробиологическое и иммунологическое обоснование особенностей комплексной антибактериальной терапии у новорожденных детей с высокой степенью незрелости. Автореф. дис. … докт. биол. наук. М. 2000. 32 с.

4. Мухина ЮГ, Нетребенко ОК, Дубровская МИ. Пробиотики и формирование микробиоценоза у детей первого года жизни. Лечащий врач. 2003;5:58–60.

5. Амирова ВР, Нетребенко ОК, Азнабаева ЛФ, Хабирова РР. Состояние местного иммунитета у новорожденных детей, получающих различные виды вскармливания. Педиатрия. 2011; 1:84–89.

6. Meier PP, Bode L. Health, nutrition, and cost outcomes of human milk feedings for very low birth weight infants. Adv Nutr. 2013;4(6):670–671.

7. Oozeer R. Intestinal microbiology in early life: specific prebiotics can have similar functionalities as human-milk oligosaccharides. Am J ClinNutr. 2013;98(2):561–571.

8. Ладодо КС, Лаврова ТЕ. Адаптированные кисломолочные смеси для детского питания. Педиатрия. 2012;91:95–100.

9. «Технический регламент Таможенного союза о безопасности молока и молочной продукции» ТР ТС-033-2013. URL: http://www.gost.ru/wps/portal/pages/directions/techreg?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/gost/gostru/directions/technicalregulation/technicalregulationses/teh%20reg%20tc%20o%20bez%20milk (дата обращения: 27.01.2016).

10. Боровик ТЭ, Ладодо КС, Захарова ИН, Рославцева ЕА, Скворцова ВА, Звонкова НГ, Лукоянова ОЛ. Кисломолочные продукты в питании детей раннего возраста. Вопросы современной педиатрии. 2014;13(1):89–95.

11. Tanabe S. The effect of probiotics and gut microbiota on Th17 cells. Int Rev Immunol. 2013;32(5–6):511–525.

12. Легонькова ТИ, Матвеева ЕВ. Функциональные расстройства пищеварения и состояние микрофлоры у детей первого года жизни при различных видах вскармливания. Педиатрия. 2011;90:78–84.


Review

For citations:


Sannikova N.Ye., Borodulina T.V., Tiunova Ye.Yu., Nikitin S.V., Sokolova N.S., Bokovskaya O.A. The Experience of Using Fermented Milk Formula Supplemented with B. lactis (BB12) in Infant Nutrition. Current Pediatrics. 2016;15(1):95-99. (In Russ.) https://doi.org/10.15690/vsp.v15i1.1505

Views: 1186


ISSN 1682-5527 (Print)
ISSN 1682-5535 (Online)