СEREAL LURE FOR IMPROVEMENT OF INTESTINAL MICRO FLORA COMPOSITION IN CHILDREN IN INFANCY
Abstract
Key words: children in infancy, probiotics, prebiotics, alimentary allergy, intestinal disbiosis.
(Voprosy sovremennoi pediatrii — Current Pediatrics. 2009;8(3):99-103)
About the Authors
T.E. BorovikRussian Federation
V.A. Skvortsova
Russian Federation
S.G. Makarova
Russian Federation
O.K. Netrebenko
Russian Federation
O.L. Lukoyanova
Russian Federation
Yu.S. Akoev
Russian Federation
N.N. Semenova
Russian Federation
T.N. Stepanova
Russian Federation
References
1. Hasler C.M. Functional foods: benefits, concerns and challenges — a position paper from the American Council on science and helath. J. Nutr. 2002; 132: 3772–3781.
2. Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food. Report of a Joint FAO/WHO working group on guideliness for the evaluation of probiotics in food. London Ontario, Canada. 2002. Р. 1–11.
3. Шевелева С.А. Медико7биологические требования к пробиотическим продуктам и биологически активным добавкам к пище. Инфекционные болезни. 2004; 2 (3): 86–90.
4. Penders J., Thijs C., van den Brandt et al. Gut microbiota composition and development of atopic manifestation in infancy: the KOALA Birth Cohort Study. Gut. 2007; 56 (5): 661–667.
5. Songjinda P., Nakayams J., Tateyama A. et al. Differences in developing intestinal microbiota between allergic and non allergic infants: a pilot study in Japan. Biosci. Biothechnol. Biochem. 2007; 71 (9): 2338–2342.
6. Rautava S., Kalliomaki M., Isolauri E. Probiotics during pregnancy and breast feeding confer immunomodulatory protection against atopic disease in the infant. J. Allergy Clin. Immunol. 2002; 109 (1): 119–123.
7. Grunland M., Guimonde M., Laitinen K. et al. Maternal breastmilk and intestinal bifidobacteria guide the compositional development of the Bifidobacterium microbiota in infats at risk of allergic disease. Clin. Exp. Allergy. 2007; 37 (12): 1764–1772.
8. Нетребенко О.К. Каши в питании грудных детей. Вопросы современной педиатрии. 2005; 4 (4): 20–24.
9. Современные представления о вскармливании детей первого года жизни. Пособие для врачей. Под ред. А.А. Баранова, В.А. Тутельяна. М. 2005. 32 с.
10. Боровик Т.Э., Ладодо К.С., Макарова С.Г. и др. Современный взгляд на роль детских каш в питании детей грудного возраста. Лечащий врач. 2006; 7: 37–42.
11. Гигиенические требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов. Санитарно-эпидемиологические правила и нормативы СанПиН 2.3.2.1078701. Издание официальное, Минздрав России. М. 2002. 31 с.
12. Организация детского питания. Санитарно–эпидемиологические правила и нормативы СанПиН 2.3.2.1940705. Издание официальное. Минздрав России. М. 2005. 24 с.
Review
For citations:
Borovik T., Skvortsova V., Makarova S., Netrebenko O., Lukoyanova O., Akoev Yu., Semenova N., Stepanova T. СEREAL LURE FOR IMPROVEMENT OF INTESTINAL MICRO FLORA COMPOSITION IN CHILDREN IN INFANCY. Current Pediatrics. 2009;8(3):99-103.