Preview

Current Pediatrics

Advanced search

MODERN APPROACHES TO ORGANIZATION OF SUPPLEMENTAL FEEDING FOR THE CHILDREN, SUFFERING FROM FOOD INTOLERANCE AND ALIMENTARY DEPENDENT DISEASES

Abstract

The article highlights the issues related to the prescription of supplemental feeding to the children with various pathology: food intolerance (food allergy, lactase deficiency, gluten sensitive enteropathy) and alimentary dependent diseases (iron deficiency anemia, oligotrophy). The authors substantiated the necessity and expediency of supplemental feeding introduction. They also examined the basic principles of its purpose. The authors described the peculiarities of each of the supplemental feeding groups and noted the expediency of manufactured product use. Along with that, they pointed out to the dependence of terms and order, in which different products and dishes of supplemental feeding are introduced, upon the character of the disease and the nutritive status of a child.
Key words: children, supplemental feeding, manufactured Supplemental feeding products, food intolerance, alimentary dependent diseases.

About the Authors

T.E. Borovik
Scientific Center of Children's Health, Russian Academy of Medical Sciences, Moscow
Russian Federation


K.S. Ladodo
Scientific Center of Children's Health, Russian Academy of Medical Sciences, Moscow
Russian Federation


V.A. Skvortsova
Scientific Center of Children's Health, Russian Academy of Medical Sciences, Moscow
Russian Federation


T.V. Bushueva
Scientific Center of Children's Health, Russian Academy of Medical Sciences, Moscow
Russian Federation


I.M. Guseva
Scientific Center of Children's Health, Russian Academy of Medical Sciences, Moscow
Russian Federation


N.N. Semenova
Scientific Center of Children's Health, Russian Academy of Medical Sciences, Moscow
Russian Federation


References

1. Современные принципы и методы вскармливания детей первого года жизни.

2. Методические указания МЗ РФ. М. 1999. 50 с.

3. Современные представления о вскармливании детей первого года жизни, пособие для врачей, утверждено МЗ и СР. 20.07, 2004. М. 2005. 32 с.

4. Руководство по детскому питанию. Под ред. В.А. Тутельяна и И.Я. Коня. М.: МИА. 2004. 682 с.

5. Современные представления о вскармливании детей первого года жизни. Пособие для врачей А.А. Баранова, В.А. Тутельяна. М. 2005. 32 с.

6. Организация детского питания. Санитарно-эпидемиологические правила и нормативы СанПиН 2.3.2.1940-05. Издание официальное. М. 2005. 24 с.

7. Скальный А.В. Микроэлементы для вашего здоровья. М.: Оникс 21 век. 2003. 240 с.

8. Руководство по лечебному питанию детей. Под ред. К.С. Ладодо. М.: Медицина. 2000. 384 с.

9. Организация лечебного питания детей в стационаре. Пособие для врачей. Под ред. А.А. Баранова, К.С. Ладодо. М.:ЭВИТА–Проф. 2001. 237 с.

10. Новые технологии питания детей, больных целиакией и лактазной недостаточностью. М. 2005. 87 с.

11. Каталог продуктов промышленного производства для питания здоровых детей. Под ред. Ладодо К.С., Боровик Т.Э., Сажинова Г.Ю. М. 2003. 412 с.

12. Специализированные продукты питания для детей с различной патологией. Под ред. К.С. Ладодо, Г.Ю. Сажинова. М. 2000. 200 с.

13. Скворцова В.А., Боровик Т.Э., Ладодо К.С. и др. Современные каши промышленного производства в питании детей раннего возраста. Вопр. современной педиатрии. 2004; 3 (1): 61–64.

14. Лечебное питание детей с пищевой аллергией. Пособие для врачей. Под редакцией В.А. Ревякиной и Т.Э. Боровик. М. 2005. 38 с.

15. Химический состав пищевых продуктов. Под редакцией И.М. Скурихина. М. 1987. Т. I. 224 с.

16. Химический состав пищевых продуктов. Под редакцией И.М. Скурихина. М. 1987. Т. 2. 359 с.


Review

For citations:


Borovik T., Ladodo K., Skvortsova V., Bushueva T., Guseva I., Semenova N. MODERN APPROACHES TO ORGANIZATION OF SUPPLEMENTAL FEEDING FOR THE CHILDREN, SUFFERING FROM FOOD INTOLERANCE AND ALIMENTARY DEPENDENT DISEASES. Current Pediatrics. 2006;5(6):71-76.

Views: 584


ISSN 1682-5527 (Print)
ISSN 1682-5535 (Online)