Preview

Current Pediatrics

Advanced search

Cereals in Young Child Feeding: Which Is Better — Manufactured or Homemade?

https://doi.org/10.15690/vsp.v15i1.1507

Abstract

The article presents data on the peculiarities of the prescription of cereal complementary feeding for young children. It is emphasized the importance of manufactured cereals in young child feeding. The article analyzes data on the nutritional value and chemical composition of the most popular buckwheat and oatmeal porridge in the Russian Federation, as well as the benefits of cereal as the first complementary feeding for an infant. The characteristics of the different manufactured cereals for infant feeding prescribed to healthy children are given: dry instant, ready-to-use liquid, and fruit and grain cereals. The article also presents the rationale for the prescription of cereals at certain pathological conditions — food allergy, cow's milk protein intolerance, celiac disease, digestive problems, as well as information about the nutritional value of milk and dairy-free cereals.

About the Authors

I. N. Zakharova
Russian Medical Academy of Post-Graduate Education
Russian Federation
Moscow


T. E. Borovik
Scientific Center of Children’s Health; Sechenov First Moscow State Medical University
Russian Federation
Moscow


Ye. B. Machneva
Russian Medical Academy of Post-Graduate Education
Russian Federation
Moscow


L. L. Stepurina
Russian Medical Academy of Post-Graduate Education
Russian Federation
Moscow


O. V. Osipenko
Ural State Medical Academy
Russian Federation
Yekaterinburg


N. G. Zvonkova
Scientific Center of Children’s Health; Sechenov First Moscow State Medical University
Russian Federation
Moscow


Yu. A. Dmitrieva
Russian Medical Academy of Post-Graduate Education
Russian Federation
Moscow


N. N. Semyonova
Scientific Center of Children’s Health
Russian Federation
Moscow


References

1. Захарова ИН, Боровик ТЭ, Дмитриева ЮА, Гордеева ЕА, Суркова ЕН, Мачнева ЕБ. Современные подходы к адаптации детских молочных смесей (часть 1). Российский вестник перинатологии и педиатрии. 2013;58(4):96–107.

2. Национальная программа по оптимизации вскармливания детей первого года жизни в Российской Федерации. М.: Союз педиатров России. 2011. 68 с.

3. Birch EE, Khoury JC, Mitmesser SH, Harris CL, Berseth CL, Scalabrin D. Impact of early nutrition on resistance to common respiratory infections and allergic illnesses in the first 3 years of life. Presented at World Congress of Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition. 2008. Brazil. Abstract P0833.

4. Захарова ИН, Боровик ТЭ, Степурина ЛЛ, Осипенко ОВ, Звон кова НГ, Дмитриева ЮА, Бушуева ТВ, Мачнева ЕВ. Продукты промышленного производства на зерновой основе в питании детей раннего возраста. Учебное пособие. М.: ГБОУ ДПО РМАПО. 2013. 62 с.

5. Захарова ИН, Дмитриева ЮА. Каша — важнейший вид прикорма у детей раннего возраста. Вопросы современной педиатрии. 2009;8(4):116–120.

6. Клиническая диетология детского возраста. Руководство для врачей. Под. ред. ТЭ Боровик, КС Ладодо. М.: МИА. 2015. 720 с.

7. Скурихин ИМ, Тутельян ВА. Таблицы химического состава и калорийности российских продуктов питания. М.: ДеЛиПринт. 2008. С. 144–145.

8. Боровик ТЭ, Ладодо КС, Рославцева ЕА, Ревякина ВА, Семёнова НН, Скворцова ВА, Макарова СГ, Лукоянова ОЛ. Современные взгляды на организацию прикорма детей с пищевой аллергией. Вопросы детской диетологии. 2003;1(1):79–82.

9. Козырева СЮ, Шманова ИН. О пользе козьего молока. В сб. материалов международно-практической конференции «Технология и продукты здорового питания». Саратов. 2007. С. 62.

10. Боровик ТЭ, Семёнова НН, Лукоянова ОЛ, Звонкова НГ, Скворцова ВА, Захарова ИН, Степанова ТН. О возможности использования козьего молока и адаптированных смесей на его основе в детском питании. Вопросы современной педиатрии. 2013;12 (1):1–8.

11. Скидан ИН, Гуляев АЕ, Казначеев КС. Жировые глобулы как детерминанты пищевой биологической ценности козьего молока. Вопросы питания. 2015;84(2):81–95.

12. Симоненко СВ, Лесь ГМ, Хованова ИВ, Головач ТН, Гавриленко НВ. Особенности козьего молока как сырья для продуктов детского питания. Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. 2010;1:84–87.

13. Пелевина ГА, Артёмов ЕС, Потимко ЕВ. Сравнительная характеристика коровьего и козьего молока. Вестник Воронежского государственного аграрного университета. 2010;4(27):83–86.

14. Шувариков АС, Алёшина МН, Осипов ЮС. Оценка молока разного происхождения как сырья для детского питания. Овцы, козы, шерстяное дело. 2013;1:38–39.

15. Шувариков АС, Цветкова ВА, Пастух ОН. Оценка коровьего, козьего и верблюжьего молока на аллергенность. Овцы, козы, шерстяное дело. 2014;4:31–33.


Review

For citations:


Zakharova I.N., Borovik T.E., Machneva Ye.B., Stepurina L.L., Osipenko O.V., Zvonkova N.G., Dmitrieva Yu.A., Semyonova N.N. Cereals in Young Child Feeding: Which Is Better — Manufactured or Homemade? Current Pediatrics. 2016;15(1):105-108. (In Russ.) https://doi.org/10.15690/vsp.v15i1.1507

Views: 1217


ISSN 1682-5527 (Print)
ISSN 1682-5535 (Online)