Preview

Current Pediatrics

Advanced search

ASSESSMENT OF THE NUTRITIONAL VALUE OF MARE’S MILK AND FERMENTED MARE’S MILK PRODUCTS AND THE POSSIBILITY OF THEIR USE IN BABY FOOD

https://doi.org/10.15690/vsp.v16i3.1734

Abstract

Background. Mare's milk is a promising source for making baby food products.

Objective. Our aim was to assess the nutritional value, fatty acid and ascorbic  acid content in mare's milk and its products  as well as the possibility of their use in baby food.

Methods. Mare's milk and its products  — drinking milk, yogurt, fermented  milk product  and curds — are taken as targets of research.  The content of proteins, fats, carbohydrates and caloric content is determined in the products. The fatty acid composition is studied by gas chromatography,  the content of vitamin C — by high-performance  liquid chromatography.  When calculating the daily intake of dairy and fermented milk products for children aged 1–11 years, the recommendations of the Union of Pediatricians of Russia as well as the norms of physiological needs were used.

Results.  It has been found that mare's milk products are energy-restricted.  Inclusion of mare's milk products in the diet of children aged 12–23 months will meet the need for omega-6 by 15–34%, for omega-3 by 15–23%, for vitamin C by 39.6–57.3% of the recommended  daily dose. For children aged 2–11 years, daily consumption of 200 ml of yogurt based on mare's milk provides a daily dose of omega-6 by 4.3–14.5%, of omega-3 by 6.4–12.0%, of vitamin C by 23.8–31.7% of the recommended daily dose. Conclusion. The study results indicate that it is advisable to include fermented mare's milk products in the diet of children aged 1–11 years.

About the Authors

Alexandr V. Yakunin
Kazakh Academy of Nutrition
Kazakhstan

Almaty



Yuriy A. Sinyavskiy
Kazakh Academy of Nutrition
Kazakhstan

Almaty



Ykylas S. Ibraimov
Kazakh Academy of Nutrition
Kazakhstan

Almaty



References

1. Malacarne M, Martuzzi F, Summer A, Mariani P. Protein and fat composition of mare’s milk: some nutritional remarks with reference to human and cow’s milk. Int Dairy J. 2002;12(11):869–877. doi: 10.1016/s0958-6946(02)00120-6.

2. Potocnik K, Gantner V, Kuterovac K, Cividini A. Mare’s milk: composition and protein fraction in comparison with different milk species. Mljekarstvo. 2011;61(2):107–113.

3. Devle H, Vetti I, Naess-Andresen CF, et al. A comparative study of fatty acid profiles in ruminant and non-ruminant milk. Eur J Lipid Sci Technol. 2012;114(9):1036–1043. doi: 10.1002/ejlt.201100333.

4. Pikul J, Wojtowski J. Fat and cholesterol content and fatty acid composition of mares’ colostrums and milk during five lactation months. Livest Sci. 2008;113(2–3):285–290. doi: 10.1016/j.livsci.2007.06.005.

5. Конь И.Я., Шилина Н.М., Вольфсон С.Б., Георгиева О.В. Использование полиненасыщенных жирных кислот в питании здоровых детей // Лечащий врач. — 2006. — № 1 — С. 42–47. [Kon’ IYa, Shilina NM, Vol’fson SB, Georgieva OV. Ispol’zovanie polinenasyshchennykh zhirnykh kislot v pitanii zdorovykh detei. Practitioner. 2006;(1):42–47. (In Russ).]

6. Макарова С.Г., Вишнева Е.А. Длинноцепочечные полиненасыщенные жирные кислоты классов -3 и -6 как эссенциальный нутриент в разные периоды детства // Педиатрическая фармакология. — 2013. — Т. 10. — № 4 — С. 80–88. [Makarova SG, Vishneva EA. ong-chain polyunsaturated -3 and -6 fatty acids as essential nutrients in different periods of childhood. Pediatric pharmacology. 2013;10(4):80–88. (In Russ).] doi: 10.15690/pf.v10i4.758.

7. Шилина Н.М. Современные представления о роли полиненасыщенных жирных кислот в питании женщин и детей // Вопросы питания. — 2010. — Т. 79. — № 5 — С. 15–23. [Shilina NM. Modern ideas about the role of polyunsaturated fatty acids in the diet of women and children: new aspects. Problems of nutrition. 2010;79(5):15–23. (In Russ).]

8. Claeys WL, Verraes C, Cardoen S, et al. Consumption of raw or heated milk from different species: An evaluation of the nutritional and potential health benefits. Food Control. 2014;42:188–201. doi: 10.1016/j.foodcont.2014.01.045.

9. Кудаярова Р.Р., Гильмутдинова Л.Т., Ямалетдинов К.С., и др. Исторические аспекты применения кумыса в медицине // Бюллетень сибирской медицины. — 2010. — Т. 9. — № 5 — С. 186–189. [Kudayarova RR, Gilmutdinova LT, Yamaletdinov KS, et al. Historical aspects of the use in medicine kumis. Bulletin of Siberian medicine. 2010;9(5):186–189. (In Russ).]

10. Канарейкина С.Г. Разработка и обоснование основных технологических операций при производстве йогурта из кобыльего молока // Вестник Башкирского государственного аграрного университета. — 2010. — № 2 — С. 72–75. [Kanareikina SG. Working out and substantiation of the basic technological operations by manufacture of yoghurt from a milk of mare. Vestnik Bashkirskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. 2010;(2):72–75. (In Russ).]

11. Канарейкина С.Г. Возможность производства йогурта из кобыльего молока // Молочная река. — 2009. — № 4 — С. 52–54. [Kanareikina SG. Vozmozhnost’ proizvodstva iogurta iz kobyl’ego moloka. Molochnaya reka. 2009;(4):52–54. (In Russ).]

12. Патент РК на изобретение № 30404 / 15.10.2015. Синявский Ю.А., Выскубова В.Г., Якунин А.В., и др. Кисломолочный продукт на основе кобыльего молока. [Patent KAZ № 30404 /15.10.2015. Sinyavskii YuA, Vyskubova VG, Yakunin AV, et al. Kislomolochnyi produkt na osnove kobyl’ego moloka. (In Russ).] Доступно по: http:// kzpatents.com/4-ip30404-kislomolochnyjj-produkt-na-osnovekobylego-moloka.html. Ссылка активна на 12.03.2017.

13. Патент РК на изобретение № 31593 / 30.09.2016. Синявский Ю.А., Шарманов Т.Ш., Макеева Р.К., и др. Способ производства йогурта. [Patent KAZ № 31593 / 30.09.2016. Sinyavskii YuA, Sharmanov TSh, Makeeva RK, et al. Sposob proizvodstva iogurta. (In Russ).] Доступно по: http://kzpatents.com/4-31593-sposobproizvodstva-jjogurta.html. Ссылка активна на 12.03.2017.

14. 24.kz [интернет]. Завод по производству продуктов из кумыса открылся в Алматы [Zavod po proizvodstvu produktov iz kumysa otkrylsya v Almaty (In Russ).] [доступ от 21.03.2017]. Доступ по ссылке http://24.kz/ru/news/pokupaj-kazakhstanskoe/item/125004-zavod-po-proizvodstvu.

15. Новгородский государственный университет имени Ярослава Мудрого. Изучение технологии и оценка качества кисломолочных продуктов. Методические указания по выполнению лабораторной работы. — Великий Новгород; 2011. [Novgorodskii gosudarstvennyi universitet imeni Yaroslava Mudrogo. Izuchenie tekhnologii i otsenka kachestva kislomolochnykh produktov. Metodicheskie ukazaniya po vypolneniyu laboratornoi raboty. Veliky Novgorod; 2011. (In Russ).]

16. David F, Sandra P, Vickers AK. Column selection for the analysis of fatty acid methyl esters. Food analysis application. Palo Alto, CA: Agilent Technologies; 2005.

17. Romeu-Nadal M, Morera-Pons S, Castellote AI, LopezSabater MC. Rapid high-performance liquid chromatographic method for Vitamin C determination in human milk versus an enzymatic method. J Chromatogr B Analyt Technol Biomed Life Sci. 2006;830(1):41–46. doi: 10.1016/j.jchromb.2005.10.018.

18. Тутельян В.А., Эллер К.И. Методы анализа минорных биологически активных веществ пищи. — М.: Династия; 2010. — С. 137–140. [Tutel’yan VA, Eller KI. Metody analiza minornykh biologicheski aktivnykh veshchestv pishchi. Moscow: Dinastiya; 2010. P. 137–140. (In Russ).]

19. Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспотребнадзора. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации. Методические рекомендации. — М.; 2009. — 36 с. [Federal’nyi tsentr gigieny i epidemiologii Rospotrebnadzora. Normy fiziologicheskikh potrebnostei v energii i pishchevykh veshchestvakh dlya razlichnykh grupp naseleniya Rossiiskoi Federatsii. Metodicheskie rekomendatsii. Moscow; 2009. 36 p. (In Russ).]

20. Союз педиатров России, Российский союз нутрициологов, диетологов и специалистов пищевой индустрии, ФГАУ «Научный центр здоровья детей», и др. Национальная программа оптимизации питания детей в возрасте от 1 года до 3 лет в Российской Федерации. — М.: ПедиатрЪ; 2015. — 24 с. [Soyuz pediatrov Rossii, Rossiiskii soyuz nutritsiologov, dietologov i spetsialistov pishchevoi industrii, FGAU «Nauchnyi tsentr zdorov’ya detei», et al. Natsional’naya programma optimizatsii pitaniya detei v vozraste ot 1 goda do 3 let v Rossiiskoi Federatsii. Moscow: Pediatr; 2015. 24 p. (In Russ).]

21. Скурихин И.М., Волгарев М.Н. Химический состав пищевых продуктов. — М.: Агропромиздат; 1987. 224 c. [Ckurikhin IM, Volgarev MN. Khimicheskii sostav pishchevykh produktov. Moscow: Agropromizdat; 1987. 224 p. (In Russ).]

22. Orlandi M, Goracci J, Curadi MC. Fat composition of mare’s milk with reference to human nutrition. Annali della Facolta di Medicina veterinaria. 2003;56:97–106.

23. Степанов К.М., Лебедева У.М., Ефремова С.Т., Степанов Н.П. Перспективы создания детских продуктов из кобыльего молока в условиях Республики Саха (Якутия) // Вопросы питания. — 2015. — Т. 84. — № S3 — С. 165. [Stepanov KM, Lebedeva UM, Efremova ST, Stepanov NP. Perspektivy sozdaniya detskikh produktov iz kobyl’ego moloka v usloviyakh Respubliki Sakha (Yakutiya). Problems of nutrition. 2015;84(S3):165. (In Russ).]

24. Канарейкина С.Г. Динамика химического состава кобыльего молока по сезонам года // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. — 2010. — Т. 3. — № 27 — С. 105–107. [Kanareikina SG. Seasonal dynamics of milk chemical composition in mares. Izvestiya Orenburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. 2010;3(27):105–107. (In Russ).]

25. Канарейкина С.Г. Перспективы производства йогурта из кобыльего молока // Известия Самарской государственной сельскохозяйственной академии. — 2010. — № 4 — С. 100–104. [Kanareikina SG. Prospects of mare milk using for yoghurt. Izvestiya Samarskoi gosudarstvennoi sel’skokhozyaistvennoi akademii. 2010;(4):100–104. (In Russ).]


Review

For citations:


Yakunin A.V., Sinyavskiy Yu.A., Ibraimov Y.S. ASSESSMENT OF THE NUTRITIONAL VALUE OF MARE’S MILK AND FERMENTED MARE’S MILK PRODUCTS AND THE POSSIBILITY OF THEIR USE IN BABY FOOD. Current Pediatrics. 2017;16(3):235-240. https://doi.org/10.15690/vsp.v16i3.1734

Views: 1549


ISSN 1682-5527 (Print)
ISSN 1682-5535 (Online)