Preview

Current Pediatrics

Advanced search

INCLUSION OF MEAT COMPLEMENTARY FOOD INTO INFANTS’ DIET

Abstract

Main questions of meat inclusion into complementary food in infants’ diet are described. Author analyzes the role of several components of meat complementary food (protein, iron) which is necessary to growing and development organism. Inclusion of meat complementary food should be combined with products favoring to better meat uptake, particularly with vegetables and cereals rich with iron.

About the Author

M. O. Revnova
St.-Petersburg State Pediatric Medical Academy
Russian Federation


References

1. Спиричев В. Б. Минеральные вещества и их роль в поддержании гомеостаза. Справочник по диетологии / под ред. В. А. Тутельяна, М. А. Самсонова. — М.: Медицина, 2002. — С. 59–76.

2. Химический состав пищевых продуктов. Справочник / под ред. М. Ф. Нестерина, И. М. Скурихина. — М.: Пищевая промышленность, 1979. — 247 с.

3. Методические рекомендации МР 2.3.1.2432-08 «Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации». URL: http://rospotrebnadzor.ru.

4. Справочник по детской диететике / под ред. И. М. Воронцова, А. В. Мазурина. — М., 1980. — 416 с.

5. Авцын А. П., Жаворонков А. А., Риш М. А., Строчкова Л. С. Микроэлементозы человека. — М.: Медицина, 1991. — 496 с.

6. Linder M. C. Copper biochemistry and molecular biology // Am. J. Clin. Nutr. — 1996; 63: 795–811. 7

7. . Ладодо К. С., Спиричев В. Б. Витамины и здоровье детей // Педиатрия. — 1987; 3: 5–10.

8. Юрьев В. В., Булатова Е. М., Алешина Е. И. Практика вскармливания детей первого года жизни: Учебно-методическое пособие. — Санкт-Петербург, 2010. — 82 с.

9. СанПиН 2.3.2.1940-05. Приложение 3. Рекомендуемые сроки введения основных продуктов и блюд прикорма промышленного выпуска в питание детей. URL: http://rospotrebnadzor.ru.


Review

For citations:


Revnova M.O. INCLUSION OF MEAT COMPLEMENTARY FOOD INTO INFANTS’ DIET. Current Pediatrics. 2011;10(1):119-122. (In Russ.)

Views: 684


ISSN 1682-5527 (Print)
ISSN 1682-5535 (Online)