TRANSITIONAL FOOD — A ZONE OF INCREASED LIABILITY TO THE DEVELOPMENT OF YOUNG CHILD
Abstract
About the Authors
O. A. MatalyginaRussian Federation
N. Y. Luppova
Russian Federation
References
1. Blazquez A. B., Berin M. C. Gastrointestinal dendritic cell promote Th2 skewing via OX40L // J. Immunol. — 2008; 180 (7): 4441–4450.
2. Heikkil M. P., Saris P. E. J. Inhibition of Staphylococcus aureus by commensal bacteria of human milk // J. Appl. Microb. — 2003; 95: 471–478.
3. Урсова Н. И. Базовые функции кишечной микрофлоры и формирование микробиоценоза у детей // Практика педиатра. — 2006. URL: http://www.medi.ru/doc/j01060330.htm
4. Romagnani S. The increased prevalence of allergy and the hygiene hypothesis: missing immune deviation, reduced immune suppression or both? // Immunol. — 2007; 112: 352–363.
5. Шакина Л. Д., Ревякина В. А., Смирнов И. Е. Патогенетические аспекты дифференциальной диагностики заболеваний нижних отделов желудочно-кишечного тракта при пищевой аллергии у детей раннего возраста // Педиатрия. — 2009; 3: 117–121.
6. Тутельян В. А., Батурин А. К., Конь И. Я. и др. Характер питания детей грудного и раннего возраста в Российской Федерации: практика введения прикорма // Педиатрия. — 2009; 6: 77–83.
7. Friel J. K., Hanning R. M., Isaak C. A. et al. Canadian infants' nutrient intakes from complementary foods during the first year of life // BMC Pediatr. — 2010; 10: 43.
8. Воронцов И. М., Мазурин А. В. Пропедевтика детских болезней. — СПб.: Фолиант, 2009. — 1008 с.
9. Долбова С. И., Надеждин Д. С., Сотникова Е. Н. и др. Йодный дефицит и интеллект // Русский медицинский журнал. — 2006; 14 (19): 1380–1383.
10. Касаткина Э. П., Шилин Д. Е., Володина М. Н. Йодное обеспечение детей при искусственном вскармливании // Лечащий врач. — 2002; 10: 61–70.
11. Шендеров Б. А. Современное состояние и перспективы развития концепции «Пробиотики, пребиотики и синбиотики». URL: http://www.disbak.ru/php/content.php?id=725
12. Звягинцева Т. Н., Беседнова Н. Н., Елякова Л. Л. Структура и иммунотропное действие 1,3; 2,6--глюканов. — Владивосток: Дальнаука, 2002. — 157 с.
13. Ермак И. М., Давыдова В. Н., Аминин Д. Л. и др. Иммуномодулирующая активность каррагинанов из красных водорослей дальневосточных морей // Тихоокеанский медицинский журнал. — 2009; 3: 40–44.
14. Тутельян В. А. Концепция оптимального питания. Позиция врача. URL: http://www.kovaks-med.ru/Kon_opt.asp
15. Morgan J., Taylor A., Fewtrell M. Meat consumption is positively assotiated with psychomotor outcome in children up to 24 months of age // J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. — 2004; 39: 493–498.
16. Krebs N. F., Westcott J. E., Butler N. et al. Meat as a first complementary food for breastfed infants: feasibility and impact on zinc intake and status // J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. — 2006; 2: 207–214.
17. Jensen R. G. Handbook of Milk Composition. — San Diego: Academic Press, 2005.
18. Word Health Assembly 2002. Document 55. Globai strategy for infant and young child feeding. — Geneva. WHO, 2002.
19. Fox M. K., Reidy K., Novak T., Zeigler P. Sources of energy and nutrients in the diets of infants and toddlers // J. Am. Diet. Assoc. — 2006; 106: 28–42.
20. Рonza М., Devaney В., Ziegler Р. et al. Nutrient intakes and food choices of infants and toddlers participating in WIC // J. Am. Diet. Assoc. — 2004; 104 (Suppl.): 71–79.
21. Конь И. Я., Абрамова Т. В., Куркова В. И. и др. Фрукты в питании детей раннего возраста // Лечащий врач. — 2008; 2: 64–72.
22. Боровик Т. Э., Скворцова В. А., Нетребенко О. К. Прикорм в питании грудных детей // Педиатрия. — 2009; 87: 79–85. 23. Wu T. C., Chen P. H. Health consequences of nutrition in childhoodand early infancy // J. Pediatr. Neonatal. — 2009; 50 (4): 135–142.
23. Health Canada: Vitamin D Supplementation for Breastfed Infants — 2004 Health Canada Recommendation. URL: http://www. hc-sc.gc.ca/fn-an/nutrition/child-enfant/infant-nourisson/vita_d_ supp-eng.php
24. Health Canada: The Canadian Nutrient File. URL: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/nutrition/fiche-nutri-data/cnf_ aboutus-aproposdenous_fcen-eng. php
25. Koplin J. J., Osborne J. N., Wake M. et al. Can early introduction of egg prevent egg allergy in infants? A population-based study // J. Allergy. Clin. Immunol. — 2010; 126: 807–813.
Review
For citations:
Matalygina O.A., Luppova N.Y. TRANSITIONAL FOOD — A ZONE OF INCREASED LIABILITY TO THE DEVELOPMENT OF YOUNG CHILD. Current Pediatrics. 2011;10(1):127-133. (In Russ.)