THE ROLE OF COMPOUNDS BASED ON HYDROLYZED PROTEIN IN PROPHYLAXIS AND DIET TREATMENT OF ALIMENTARY ALLERGY IN INFANTS
Abstract
Alimentary allergy in infants occurs because of intolerance to the cow’s milk protein. Infant formulas with hydrolyzed protein are widely used for the prophylaxis and treatment of alimentary allergy in children. The article describes main peculiarities and principles of administration of hypoallergenic infant formulas and formulas based on hydrolyzates of serum proteins or casein. Special attention is given to the nutrients’ role (nucleotides, long-chain polyunsaturated fatty acids), included into hypoallergenic formulas. The peculiarities and terms of supplementary feeding introduction in patients with alimentary allergy are discussed.
Key words: children, alimentary allergy, hypoallergenic formulas, nucleotides, oligosaccharides.
(Voprosy sovremennoi pediatrii — Current Pediatrics. 2010;9(1):150-156)
About the Authors
T.E. BorovikRussian Federation
S.G. Makarova
Russian Federation
S.N. Darchiya
Russian Federation
A.V. Gamaleyeva
Russian Federation
References
1. Атопический дерматит у детей: диагностика, лечение и профилактика. Научно–практическая программа Союза педиатров России. М. 2000. 76 с.
2. Пампура А.Н. Пищевая аллергия у детей. М.: МНИИ педиатрии и детской хирургии. 2007. 60 с.
3. Воронцов И.М., Маталыгина О.А. Диагностика и диетотерапия пищевой аллергии у детей. СПб. 1996. 96 с.
4. Современная стратегия терапии атопического дерматита: программа действий педиатра. Согласительный документ ассоциации детских аллергологов и иммунологов России. М. 2004.
5. Воронцов И.М., Фатеева Е.М. Естественное вскармливание детей, его значение и поддержка. СПб.: Фолиант. 1998. 262 с.
6. Боровик Т.Э., Грибакин С.Г., Макарова С.Г. и др. Механизмы развития пищевой аллергии. Педиатрия. 2007; 4: 128–134.
7. Макарова И.В. Диетотерапия и комплексный подход к наружному лечению при атопическом дерматите у детей. Пособие для врачей. СПб. 2005. 76 с.
8. Непереносимость белков коровьего молока. В кн.: Руководство по детскому лечебному питанию. Под ред. К.С. Ладодо. М.: Медицина. 2000. С. 174–178.
9. Боровик Т.Э., Ревякина В.А., Семенова Н.Н. и др. Опыт диетологической коррекции аллергии к белкам коровьего молока у детей первого года жизни. Вопросы детской диетологии. 2005; 1: 41–46.
10. Диетотерапия и диетопрофилактика пищевой аллергии. В кн.: Национальная программа оптимизации вскармливания детей первого года жизни в РФ. М.: Союз педиатров России. 2009. С. 34–38.
11. American Academy of Pediatrics (AAP). Committee on Nutrition. Hypoallergenic infant formulas. Pediatrics. 2000; 106: 346–349.
12. Аллергические заболевания у детей и окружающая среда. Под ред. В.А. Ревякиной, О.К. Нетребенко. М.: Нью–Информ. 2005. 240 с.
13. Грибакин С.Г. Пути биологической адаптации заменителей женского молока. Вопросы практической педиатрии. 2008; 2: 39–45.
14. Грибакин С.Г., Гаранкина Т.И., Гамалеева А.В. Значение иммунонутриентов в составе детских молочных смесей. Вопросы детской диетологии. 2009; 4: 30–34.
15. Сarver J. Dietary nucleotides: effects on the immune and gastrointestinal systems. Acta Paediatr. 1999; 88 (430): 83–88.
16. Pickering L., Granoff D., Erickson J. et al. Modulation of the immune system by human milk and infant formula containing nucleotides. Pediatrics. 1998; 101: 242–249.
17. Гипоаллергенные смеси и гидролизаты Фрисо. В кн.: Питание матери и ребенка. М.: Принт–Экспресс. 2009. С. 126–127.
18. Терхегген–Ларго С., Хау И.М., Шаафсма А. и др. Клиническая оценка новой смеси на основе глубокого гидролизата белка у детей с аллергией к белкам коровьего молока: двойное слепое перекрестное исследование. Вопросы детской диетологии. 2005; 5: 10–14.
Review
For citations:
Borovik T., Makarova S., Darchiya S., Gamaleyeva A. THE ROLE OF COMPOUNDS BASED ON HYDROLYZED PROTEIN IN PROPHYLAXIS AND DIET TREATMENT OF ALIMENTARY ALLERGY IN INFANTS. Current Pediatrics. 2010;9(1):150-156.