MONO COMPONENT ADDITIONAL FOOD IN CHILDREN WITH CYSTIC FIBROSIS
Abstract
Authors analyze an experience of nutrition with mono component additional food «Gerber» in 15 infants with cystic fibrosis. They estimated a safety of additional food and its effectiveness via proper individual nutrition list and laboratory data (changes in faeces analysis and state of intestinal biocoenosis).
Key words: children, cystic fibrosis, additional food.
(Voprosy sovremennoi pediatrii — Current Pediatrics. 2010;9(2):99-102)
About the Authors
E.M. ShadrinaRussian Federation
S.A. Boykov
Russian Federation
N.S. Shatokhina
Russian Federation
References
1. Капранов Н.И., Шабалова Л.А., Каширская Н.Ю. и др. Муковисцидоз (современные достижения и проблемы). Методические рекомендации. М.: Медпрактика. 2008.
2. Каширская Н.Ю. Состояние желудочно-кишечного тракта, поджелудочной железы и гапатобилиарной системы у больных муковисцидозом. Автореф. дис. … докт. мед. наук. М. 2001.
3. Witt M. Chronic pancreatitis and cystic fibrosis. Gut. 2003; 2: 1131–1141.
4. Каширская Н.Ю., Капранов Н.И. Питание при муковисцидозе. В кн.: VII Национальный конгресс по муковисцидозу. Воронеж. 5–6 апреля 2005 г. Сборник статей и тезисов. Воронеж. 2005. С. 50–55.
Review
For citations:
Shadrina E., Boykov S., Shatokhina N. MONO COMPONENT ADDITIONAL FOOD IN CHILDREN WITH CYSTIC FIBROSIS. Current Pediatrics. 2010;9(2):99-102.