MODERN COMPLEMENTARY FOODS IN THE PREVENTION OF ALLERGIC DISEASES: PROSPECTIVE STUDY RESULTS
https://doi.org/10.15690/vsp.v13i6.1197
Abstract
About the Authors
Т. E. BorovikRussian Federation
N. G. Zvonkova
Russian Federation
О. L. Lukoyanova
Russian Federation
Т. V. Bushueva
Russian Federation
Т. N. Stepanova
Russian Federation
V. А. Skvortsova
Russian Federation
N. N. Semenova
Russian Federation
Ye. K. Kutafina
Russian Federation
Ye. L. Semikina
Russian Federation
Ye. А. Kopyl’tsova
Russian Federation
E. G. Gemdzhyan
Russian Federation
References
1. Law M., Morris J. K., Wald N., Luczynska C., Burney P. Changes in atopy over a quarter of a century, based on cross sectional data at three time periods. BMJ. 2005; 330 (7501): 1187–1188.
2. Prescott S., Allen K. J. Food allergy: riding the second wave of the allergy epidemic. Pediatr. Allergy Immunol. 2011; 22 (2): 155–160.
3. World Allergy Organization (WAO) Diagnosis and Rationale for Action against Cow's Milk Allergy (DRACMA) Guidelines. Pediatr. Allergy Immunol. 2010; 21 (Suppl. 21): 1–125.
4. Gupta R., Sheikh A., Strachan D. P., Anderson H. R. Time trends in allergic disorders in the UK. Thorax. 2007; 62 (1): 91–96.
5. Пищевая аллергия: руководство для врачей. Серия: Болезни детского возраста от А до Я. Вып. 4. Под ред. А. А. Баранова, Л. С. Намазовой-Барановой, Т. Э. Боровик, С. Г. Макаровой. М.: ПедиатрЪ. 2013. 160 с.
6. Fiocchi A., Assa'ad A., Bahna S. Food allergy and the introduction of solid foods to infants: a consensus document. Adverse Reactions to Foods Committee, American College of Allergy, Asthma and Immunology. Ann. Allergy Asthma Immunol. 2006; 97: 10–20.
7. Greer F. R., Sicherer S. H., Burks A. W. Effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: the role of maternal dietary restriction, breastfeeding, timing of introduction of complementary foods, and hydrolyzed formulas. Pediatrics. 2008; 121: 183–191.
8. Национальная программа оптимизации вскармливания детей первого года жизни в Российской Федерации. М. 2011. 68 с.
9. Боровик Т. Э., Звонкова Н. Г., Скворцова В. А., Семенова Н. Н., Лукоянова О. Л., Бушуева Т. В., Степанова Т. Н. Современные подходы к организации прикорма в рамках «Национальной про- граммы оптимизации вскармливания детей первого года жизни в Российской Федерации». Эффективная фармакотерапия. Педиатрия. 2013; 30 (3): 8–13.
10. Турти Т. В., Намазова-Баранова Л. С., Боровик Т. Э., Давыдова И. В., Сновская М. А. Диетологические возможности профилактики атопии у детей в период введения прикорма. Вопросы современной педиатрии. 2012; 11 (4): 38–46.
11. Детское питание. Рук-во для врачей. Под ред. В. А. Тутельяна и И. Я. Коня. М.: МИА. 2013. 744 с.
12. Ziegler E. E., Nelson S. E., Jeter J. M. Iron Stores of Breastfed Infants during the First Year of Life. Nutrients. 2014; 6: 2023–2034. DOI: 10.3390/nu6052023.
Review
For citations:
Borovik Т.E., Zvonkova N.G., Lukoyanova О.L., Bushueva Т.V., Stepanova Т.N., Skvortsova V.А., Semenova N.N., Kutafina Ye.K., Semikina Ye.L., Kopyl’tsova Ye.А., Gemdzhyan E.G. MODERN COMPLEMENTARY FOODS IN THE PREVENTION OF ALLERGIC DISEASES: PROSPECTIVE STUDY RESULTS. Current Pediatrics. 2014;13(6):21-29. (In Russ.) https://doi.org/10.15690/vsp.v13i6.1197