Preview

Current Pediatrics

Advanced search

PORRIDGE — THE MAIN TYPE OF ADDITIONAL FOOD IN INFANTS

Abstract

The balanced proper nutrition in infants is the one of the main factors of optimal children’s growth and development, and of their health forming. One of the leading types of additional food is cereal food stuffs — porridge. The choice of cereal food stuffs for infants must be held not only with the fact, that porridge is the source of complex carbohydrates, but that it is a source of protein, amino acids, microelements, vitamins, and dietary fibers.
Key words: infants, additional food, cereals, amino acids, porridge.
(Voprosy sovremennoi pediatrii — Current Pediatrics. 2009;8(4):116-120)

About the Authors

I.N. Zakharova
Russian Medical Academy of Postgraduate Education, Moscow
Russian Federation


Yu.A. Dmitrieva
Russian Medical Academy of Postgraduate Education, Moscow
Russian Federation


References

1. Национальная программа оптимизации вскармливания детей первого года жизни в Российской Федерации. М. 2008. С. 5.

2. Питание здорового и больного ребенка: Пособие для врачей. Под ред. В. А. Тутельяна, И.Я. Коня. М. 2007. С. 32–37.

3. Конь И.Я. Питание детей первого года жизни: современные представления. Педиатрия. 2006; 1: 63–71.

4. Захарова И. Н., Лыкина Е. В. Последствия неправильного вскармливания детей. Вопросы современной педиатрии. 2007; 6 (1): 40–46.

5. Руководство по детскому питанию. Под ред. В. А. Тутельяна, И. Я. Коня. М.: МИА. 2004. 682 с.

6. Сорвачева Т.Н., Куркова В.И., Сафронова А.И. и др. Обоснование оптимальных сроков введения злаковых продуктов прикорма в рацион здоровых детей 1-го года жизни. Российский педиатрический журнал. 1998; 6: 61–63.

7. Конь И. Я. Каши в питании детей первого года жизни. Детский доктор. 1999; 2: 70–74.

8. Скворцова В. А., Боровик Т. Э., Ладодо К. С. и др. Современные каши промышленного производства в питании детей раннего возраста. Вопросы современной педиатрии. 2004; 3 (1): 61–64.

9. Конь И.Я., Булатова Е.М., Абрамова Т.В. и др. Каши в питании детей раннего возраста. Пособие для педиатров. М. 2006.

10. Конь И. Я., Абрамова Т. В., Куркова В. И. и др. Каши в питании детей первого года жизни. Лечащий врач. 2008; 6: 52–60.

11. Lasztity R. The chemistry of cereal proteins. 1996. Р. 7–16.

12. Химический состав пищевых продуктов: том II. Под ред. И.М. Скурихина. М. 1987. 359 с.

13. Химический состав пищевых продуктов: том I. Под ред. И. М. Скурихина. М. 1987. 224 с.

14. Robinson R. G. The Buckwheat crop in Minnesota. Agricutural Experiment Station Bulletin. 1980. 539 р.

15. Скурихин И. М., Тутельян В. А. Таблицы химического состава и калорийности российских продуктов питания. М.: ДеЛи принт. 2008. С. 144–145.

16. Lind T., Lonnerdal B., Persson L. et al. Effects of weaning cereals with different phytate contents on hemoglobin, iron stores, and serum zinc: a randomized intervention in infants from 6 to 12 mo of age. Am. J. Clin. Nutr. 2003; 78 (1): 168–175.

17. Williams C. Importance of dietary fiber in childhood. J. Am. Diet. Assoc. 1995; 95 (10): 1140–1146.

18. Agostoni C., Riva E., Giovannini M. Dietary fiber in weaning foods in young children. Pediatrics. 1995; 96 (5): 1002–1005.

19. Moore N., Chao C., Yang L. et al. Effects of fructo-oligosaccharidesupplemented infant cereal: a double-blind, randomized trial. Br. J. Nutrition. 2003; 90: 581–587.


Review

For citations:


Zakharova I., Dmitrieva Yu. PORRIDGE — THE MAIN TYPE OF ADDITIONAL FOOD IN INFANTS. Current Pediatrics. 2009;8(4):116-120.

Views: 581


ISSN 1682-5527 (Print)
ISSN 1682-5535 (Online)