Preview

Current Pediatrics

Advanced search

MODERN APPROACHES TO ADAPTATION OF FORMULAS FOR INFANTS

https://doi.org/10.15690/vsp.v11i2.211

Abstract

The questions of adaptations of formulas for infants to protein, lipid, carbohydrate, micro- and macronutrients composition of women breast milk are discussed in this article. The authors consider new functional components, used in production of modern adapted formulas: taurine, long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPFA), carotenoids, including lutein, prebiotics etc.

About the Authors

A. I. Safronova
Scientific Research Institute of Nutrition RAMS, Moscow
Russian Federation
Adilya Il'gizovna Safronova, MD, research scientist of the Department of Child Nutrition of RI of Nutrition of RAMS


L. S. Konovalova
Scientific Research Institute of Nutrition RAMS, Moscow
Russian Federation


M. A. Gurtchenkova
Scientific Research Institute of Nutrition RAMS, Moscow
Russian Federation


References

1. Детское питание. Руководство для врачей / под ред. В. А. Тутельяна; И. Я. Коня. Москва. 2009.

2. Nutrition of normal infants, ed. by Fomon S., Mosby. 1993. 420 p.

3. Jost R., Maire J. C., Maynard F., Secretin M. C. Aspects of whey protein usage in infant nutrition, a brief review. Int. J. Food Sci. Technol. 1999; 34: 533–542.

4. Rigo J., Boem G., Georgu G. et al. An infant formula free of glycomacropeptide prevent hyperthreoninemia in formula-fed preterm infants. J. Ped. Gastroenteri. Nutr. 2001; 32: 127–130.

5. Heine W. E., Radke M., Wutzke K. D. et al. _-Lactalbuminenriched low-protein infant formulas: a comparison to breast milk feeding. Acta Paediatrica. 1996; 109: 802–807.

6. Ien E. L. Infant formulas with increased concentrations of a–lactalbumin. Am. J. Clin. Nutr. 2003; 77 (Suppl): 1555S–8S.

7. Lonnerdal B., Lien L. L. Nutritional and physiologic significance of a–lactalbumin in Infants. ILSI. 2003: 295–305.

8. Сорвачева Т. Н., Шилина Н. М., Пырьева Е. А. и соавт. Клинико-биохимические подходы к обоснованию содержания белка в заменителях женского молока. Вопросы детской диетологии. 2003; 1 (1): 18–22.

9. Wharton В., Balmer S. et al. Acta Paediatr. 1994; 402: 24–30.

10. Christophe Dupont. Protein requirements during the first year of life. American Journal of Clinical Nutrition. 2003; 77 (6): 1544–1549.

11. Harrison G., Graver E., Vargas M. et al. J. of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 1987; 6: 739–747.

12. Конь И. Я. Современные представления об основных пище- вых веществах, их строении и физиологической роли в пита- нии ребенка. Руководство по детскому питанию / под ред. В. А. Тутельяна, И. Я. Коня. М.: МИА. 2009. С. 52–170.

13. Essential dietary lipids in: Present knowledge in nutrition, 7th-ed by Ziegler E., Filer L. J — ILSI Press, Wash, DC. 1996. Р. 58–67.

14. Keim S. A., Daniels J. L., Siega-Riz A. M. et al. Breastfeeding and long-chain polyunsaturated fatty acid intake in the first 4 post-natal months and infant cognitive development: an observational study. Matern Child Nutr. 2011.

15. Шилина Н. М., Конь И. Я. Современные представления о физиологических и метаболических функциях полиненасы- щенных жирных кислот. Вопросы детской диетологии. 2004; 2 (6): 25–30.

16. Шилина Н. М. Современные представления о биологической роли цинка и меди в питании детей первого года жизни. Вопросы детской диетологии. 2006; 4 (3): 42–45.

17. Конь И. Я., Сорвачева Т. Н. и соавт. Вопросы детской диетологии. 2004; 2 (2): 20–24.

18. Zimmer J. P., Hammond B. R. Possible influences of lutein and zeaxanthin on the developing retina. Jr. Clin Ophthalmol. 2007; 1 (1): 25–35.

19. Jewell V. C., Mayes C. B.D., Tubman T. R. J. et al. A comparison of lutein and zeaxanthin concentrations in formula and human milk samples from Northern Ireland mothers. Eur J Clin Nutr. 2004; 58: 90–97.

20. Canfield L., Clandinin M., Davies D. et al. Multinational study of major breast milk carotenoids of healthy mothers. Eur. J. Nutr. 2003; 42: 133–141.

21. Carver J. D. Advances in nutritional modifications of infant formulas. Am. J. Clin. Nutr. 2003; 77 (6): 1550–1554.

22. Hawkes J. S., Gibson R. A., Roberton D. et al.. Effect of dietary nucleotide supplementation on growth and immune function in term infants: a randomized controlled trial. Eur J Clin Nutr. 2006; 60 (2): 254–264.

23. Ham W., Mueller H., Ruffolo J. et al. Sensitivity of the retina to radiation damage as a function of wavelength. Photochem Photobiol. 1979; 29: 735–743.

24. Gibson G. R., Roberfroid M. B. Dietary Modulation of the Human Colonic Microbiota: Introducing the Concept of Prebiotics. J. Nutr. 1995; 125: 1401–1412.

25. Roberfroid M. B. Prebiotics: the concept revisited. J Nutr. 2007; 137: 830–837.

26. Сорвачева Т. Н., Пашкевич В. В., Ефимов Б. Ф. и соавт. Пребиотические свойства адаптированной молочной смеси «Сэмпер Бифидус»: клиническая оценка у детей первого года жизни. Воп- росы современной педиатрии. 2002; 1 (2): 75–79.

27. Сорвачева Т. Н., Пашкевич В. В., Ефимов Б. А., Конь И. Я. Клиническая эффективность применения смеси «Сэмпер Бифидус» у детей первых месяцев жизни с функциональными запорами. Детский доктор. 2001; 1: 27–29.


Review

For citations:


Safronova A.I., Konovalova L.S., Gurtchenkova M.A. MODERN APPROACHES TO ADAPTATION OF FORMULAS FOR INFANTS. Current Pediatrics. 2012;11(2):56-61. (In Russ.) https://doi.org/10.15690/vsp.v11i2.211

Views: 951


ISSN 1682-5527 (Print)
ISSN 1682-5535 (Online)