ФИЗИОЛОГИЧЕСКАЯ РОЛЬ ПРИРОДНЫХ КАРОТИНОИДОВ
Аннотация
Ключевые слова: дети, питание, каротиноиды, заболевания желудочно-кишечного тракта.
(Вопросы современной педиатрии. 2008;7(6):145-149)
Об авторах
А.Н. ЗавьяловаРоссия
А.В. Суржик
Россия
Список литературы
1. Riboli E., Norat T. Epidemiologic evidence of the protective effect of fruit and vegetables on cancer risk. Am. J. Clin. Nutr. 2003; 78 (Suppl. 3): 559–569.
2. Stanner S., Hughes J., Kelly C. et al. A review of the epidemiological evidence for the ‘antioxidant hypothesis. Public Health Nutr. 2004; 7 (3): 407–422.
3. Steffen L., Jacobs D., Stevens J. et al. Associations of whole-grain, refined-grain, and fruit and vegetable consumption with risks of all-cause mortality and incident coronary artery disease and ischemic stroke: the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study. Am. J. Clin. Nutr. 2003; 78 (3): 383–390.
4. Agudo A. et al. Fruit and vegetable intakes, dietary antioxidant nutrients, and total mortality in Spanish adults: findings from the Spanish cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC–Spain). Am. J. Clin. Nutr. 2007; 85 (6): 1634–1642.
5. Шашкина М.Я., Шашкин П.Н., Сергеев А.В. Биодоступность каротиноидов. Вопросы медицинской химии. 1999; 2: 8–12.
6. Витамины и минералы в современной клинической медицине. Возможности лечебных и профилактических технологий. Учебное пособие. Под ред. О.А. Громовой, Л.С. Намазовой. М. 2003. 56 с.
7. Якушина Л.М., Малахова Э.Н., Шкарина Т.Н. и др. Каротиноиды в онкологии. Вопросы медицинской химии. 1995; 41 (4): 36–41.
8. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary reference intakes for vitamin C, vitamin E, selenium and carotinoids. Washington, DC: National Academy Press. 2000.
9. Larsson S., Bergkvist L., Näslund I. et al. Vitamin A, retinol, and carotenoids and the risk of gastric cancer: a prospective cohort study. Am. J. Clin. Nutr. 2007; 85 (2): 497–503.
10. Voutilainen S., Nurmi T., Mursu J. et al. Carotenoids and cardiovascular health. Am. J. Clin. Nutr. 2006; 83 (6): 1265–1271.
11. Ribaya-Mercado J., Maramag C., Tengco L. et al. Carotene-rich plant foods ingested with minimal dietary fat enhance the total body vitamin A pool size in Filipino schoolchildren as assessed by stable isotope dilution methodology. Am. J. Clin. Nutr. 2007; 85 (4): 1041–1049.
12. Завьялова А.Н. Роль фактора питания в формировании хронической патологии желудочно-кишечного тракта у школьников. Автореф. дис ….канд. мед. наук. СПб. 2008. 22 c.
13. Абдулкеримова Х.З. Обеспеченность витаминами и β–каротином детей с заболеваниями желудочно–кишечного тракта и пути ее коррекции. Автореф. дис ….канд. мед. наук. М. 2000. 17 с.
14. Skinner J., Carruth B., Wendy B. et al. Children's food preferences: a longitudinal analysis. J. Am. Diet. Assoc. 2002; 102 (11): 1638–1647.
Рецензия
Для цитирования:
Завьялова А., Суржик А. ФИЗИОЛОГИЧЕСКАЯ РОЛЬ ПРИРОДНЫХ КАРОТИНОИДОВ. Вопросы современной педиатрии. 2008;7(6):145-149.
For citation:
Zav'yalova A., Surzhik A. PHYSIOLOGICAL ROLE OF NATURAL CAROTINOIDS. Current Pediatrics. 2008;7(6):145-149.