Preview

Current Pediatrics

Advanced search

GLUTEN FOOD ALLERGY MODERN DIET THERAPY

https://doi.org/10.15690/vsp.v13i5.1152

Abstract

Recent decades have recorded an increase in the prevalence of food intolerance reactions, as well as in the number of severe food allergies. Currently, there has been an increase in children’s allergic reactions to cereal food, primarily wheat and rye proteins (gluten), more rarely — corn, rice, oats, and buckwheat proteins. In case of reasonable suspicion for food allergies associated with a particular food product, an important diagnostic and therapeutic measure is the prescription of an elimination diet. This diet is widely used in cases of long-term symptoms and when the suspected causally relevant product is a daily food product. It is known that in the case of a food allergy an adequately chosen diet can lead to a clinical recovery in the initial stages of the disease, and in severe cases — promotes more rapid remission of the allergic disease and its long-term preservation.

About the Authors

А. А. Alekseyeva
Scientific Centre of Children Health, Moscow; I.M. Sechenov First Moscow State Medical University
Russian Federation


L. S. Namazova-Baranova
Scientific Centre of Children Health, Moscow; I.M. Sechenov First Moscow State Medical University; Pirogov Russian National Research Medical University, Moscow
Russian Federation


S. G. Makarova
Scientific Centre of Children Health, Moscow
Russian Federation


Ye. А. Vishneva
Scientific Centre of Children Health, Moscow
Russian Federation


Yu. G. Levina
Scientific Centre of Children Health, Moscow; I.M. Sechenov First Moscow State Medical University
Russian Federation


А. Yu. Tomilova
Scientific Centre of Children Health, Moscow; I.M. Sechenov First Moscow State Medical University
Russian Federation


N. I. Voznesenskaya
Scientific Centre of Children Health, Moscow; I.M. Sechenov First Moscow State Medical University
Russian Federation


References

1. Global atlas of allergy. C. A. Akdis, I. Agache (eds.). Eur. Acad. Allergy & Clin. Immunol. 2014. 388 p.

2. Баранов А. А., Намазова-Баранова Л. С., Боровик Т. Э., Макарова С. Г. Болезни детского возраста от А до Я. Пищевая аллергия: Руководство для врачей. М.: Педиатръ. 2013. 160 с.

3. Лусс Л. В. Пищевая аллергия и пищевая непереносимость: терминология, классификация, проблемы диагностики и терапия. Уч. пос. М.: Фармарус Принт. 2005. 23 с.

4. Jazwiec-Kanyion B. Food allergy-results of an epidemiologic study in school children. Przegl Lek. 2003; 60 (Suppl. 6): 70–72.

5. Frieri M., Kettelhut B. Food Hypersensitivity and Adverse Reactions: A practical guide for diagnosis and management. Clin. Allergy Immunol. NY: Marcel Dekker. 1999. 507 p.

6. Bidat E. Food allergy in children. Arch. Pediatr. 2006; 13 (10): 1349–1353.

7. Rona R. J., Keil T., Summers C., Gislason D., Zuidmeer L., Sodergren E., Sigurdardottir S. T. et al. The prevalence of food allergy: A meta-analysis. J. Allergy Clin. Immunol. 2007; 120 (3): 638–646. 6

8. . Ногаллер А. М. Пищевая аллергия и непереносимость пищевых продуктов: дифференциальная диагностика. Терапевти ческий архив. 2006; 78 (2): 66–71.

9. Лусс Л. В. Пищевая аллергия. Аллергия, астма и клиническая иммунология. 2002; 6 (12): 3–14. 8. Sampson H. A. Update on food allergy. J. Allergy Clin. Immunol. 2004; 113 (5): 805–819.

10. Уголев А. М. Эволюция пищеварения и принципы эволюции функций. Элементы современного функционализма. Л.: Наука. 1985. 544 с.

11. Боровик Т. Э., Макарова С. Г., Семёнова Н. Н., Дарчия С. Н., Шумилина Л. В., Шихов С. Н., Чеканникова Л. П. Новые подходы в диагностике и диетотерапии пищевой аллергии у детей раннего возраста. Российский аллергологический журнал. 2010; 3: 30–42.

12. Sicherer S. H. Food allergy. Lancet. 2002; 360: 701–710.

13. Anandan C., Sheikh A. European developments in labeling allergenic foods. BMJ. 2005; 331: 1155–1156 13. Chapman J. A., Bernstein I. L., Lee R. E., Oppenheimer J., Nicklas R. A. et al. Food allergy: a practice parameter. Ann. Allergy Asthma Immunol. 2006; 96 (Suppl. 2): 1–68.

14. Mondoulet L. L., Paty E., Drumare M. F., Ah-Leung S., Scheinmann P., Willemot R. M., Wal J. M., Bernard H. Influence of thermal processing on the allergenicity of peanut proteins. J. Agric. Food Chem. 2005; 53 (11): 4547–4553.

15. Vissers Y. M., Iwan M., Adel-Patient K., Stahl Skov P., Rigby N. M., Johnson P. E., Mandrup Muller P., Przybylski-Nicaise L., Schaap M., Ruinemans-Koerts J., Jansen A. P., Mills E. N., Savelkoul H. F., Wichers H. J. Effect of roasting on the allergenicity of major peanut allergens Ara h 1 and Ara h 2/6: the necessity of degranulation assays. Clin. Exp. Allergy. 2011; 41 (11): 1631–1642.

16. Макарова С. Г. Обоснование и оценка эффективности диетотерапии при пищевой аллергии у детей в различные возрастные периоды. Автореф. дис… докт. мед. наук. М. 2008. 61 с.

17. Ногаллер А. М., Гущин И. С., Мазо В. К., Гмошинский И. В., Пище вая аллергия и непереносимость пищевых продуктов. М.: Медицина. 2008. 336 с.

18. Клиническая диетология детского возраста: Руководство для врачей. Под ред. Т. Э. Боровик, К. С. Ладодо. М.: МИА. 2008. 606 с.

19. Намазова-Баранова Л. С. Аллергия у детей: от теории к практике. М.: Союз педиатров России. 2010–2011. 668 с.

20. Детская аллергология. Руководство для врачей. Под ред. А. А. Баранова и И. И. Балаболкина. М.: ГЭОТАР-Медиа. 2006. 687 с.

21. Mariani P., Viti M. G., Montuori M., La Vecchia A., Cipolletta E., Calvani L. et al. The gluten-free diet: a nutritional risk factor for adolescents with celiac disease? J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 1998; 27: 519–523.


Review

For citations:


Alekseyeva А.А., Namazova-Baranova L.S., Makarova S.G., Vishneva Ye.А., Levina Yu.G., Tomilova А.Yu., Voznesenskaya N.I. GLUTEN FOOD ALLERGY MODERN DIET THERAPY. Current Pediatrics. 2014;13(5):71-75. (In Russ.) https://doi.org/10.15690/vsp.v13i5.1152

Views: 1112


ISSN 1682-5527 (Print)
ISSN 1682-5535 (Online)