THE POSSIBILITIES OF DIET PROPHYLAXIS OF ATOPY IN CHILDREN AT THE PERIOD OF ADDITIONAL FEEDING INTRODUCTION
https://doi.org/10.15690/vsp.v11i4.357
Abstract
About the Authors
T. V. TurtiRussian Federation
Tat’yana Turti, Candidate of Medical Science, head of the department of recovery treatment for children of early age with perinatal pathology of the Scientific Research Institute of Preventive Pediatrics and Recovery Treatment of Federal State Budgetary Institution “Scientific Center of Children’s Health” of the Russian Academy of Medical Science
L. S. Namazova-Baranova
Russian Federation
T. E. Borovik
Russian Federation
I. V. Davydova
Russian Federation
M. A. Snovskaya
Russian Federation
References
1. Holgate S. T., Arshad S. H. The year in allergy 2003. Oxford. 2003. 320 с.
2. Host A. Frequency of cow’s milk allergy in childhood. Ann. Allergy Asthma Immunol. 2002; 89 (6 ( Suppl. 1)): 33–37.
3. Детская аллергология / под ред. А. А. Баранова, И. И. Балаболкина. М.: ГЭОТАР-Медиа. 2006. С. 174–198.
4. Аллергия у детей: от теории к практике / под ред. Л. С. Намазовой–Барановой. М.: Союз педиатров России. 2010.
5. Клиническая диетология детского возраста: руководство для врачей / под ред. Т. Э. Боровик, К. С. Ладодо. М.: МИА. 608 с.
6. Национальная программа оптимизации вскармливания детей первого года жизни в Российской Федерации. Союз педиатров России, Национальная ассоциация диетологов и нутрициологов. М. 2010. С. 34–38.
7. Тутельян В. А., Конь И. Я., Фатеева Е. М. и др. Алиментарная профилактика пищевой непереносимости у новорожденных и детей первого года жизни, находящихся на грудном вскармливании. Информационное письмо № 1. М. 2005. 13 с.
8. Турти Т. В. Научное обоснование дифференцированных подходов к профилактике аллергии. Автореф. дис. … докт. мед. наук. М. 2012. 53 с.
9. Amari S., Benatti F., Callegari M. et al. Changes of gut microbiota and immune markers during the complementary feeding period in healthy breast-fed infants. JPGN. 2006; 42: 488–495.
10. Конь И. Я., Гмошинская М. Г., Абрамова Т. В. и др. Вопросы детской диетологии. 2011; 9 (3): 23–28.
11. Nwaru B. I., Erkkola M., Ahonen S. et al. Age at the introduction of solid foods during the first year and allergic sensitization at age 5 years. Pediatrics. 2010; 125 (1): 50–59.
12. Конь И. Я. Современные представления об оптимальных сроках введения прикорма в питание детей первого года жизни. Вопросы детской диетологии. 2006; 4 (3): 78–80.
13. Espghan Committee on Nutrition. Comolimentary feeding: A commentary by Espghan. JPGN. 2008; 46: 99–110
Review
For citations:
Turti T.V., Namazova-Baranova L.S., Borovik T.E., Davydova I.V., Snovskaya M.A. THE POSSIBILITIES OF DIET PROPHYLAXIS OF ATOPY IN CHILDREN AT THE PERIOD OF ADDITIONAL FEEDING INTRODUCTION. Current Pediatrics. 2012;11(4):38-46. (In Russ.) https://doi.org/10.15690/vsp.v11i4.357